מועדון סוסי האפלוסה בישראל

Appaloosa Horse Club of Israel

 

גזע סוסי האפלוסה

ההיסטוריה של האפלוסה

כבר בעולם העתיק היו סוסים מנוקדים. במערות Lascaux ו-Perche-Merle בצרפת התגלו ציורי קיר המתארים סוסים מנוקדים. בדיקות מדעיות של ציורי הקיר הללו מצביעות על-כך שנוצרו 18,000שנים לפני הספירה הנוצרית. ידוע גם בביטחון כי רוכבים 1000 שנים לפנה"ס באו מאסיה על סוסים מנוקדים וכבשו את מה שקרוי היום אוסטריה. ידוע גם על מלך פרסי שתקף את יוון 480 שנים לפנה"ס. מרכבתו נמשכה עם סוסים מנוקדים. משנת 1600 לספירה ידוע על התפשטות הסוסים המנוקדים באירופה. בשנת 1685 יובאו סוסים מנוקדים לאנגליה.

אוסטריה גם ממלאת תפקיד חשוב ככל שזה קשור לסוסים המנוקדים, משום שספרד ואוסטריה היו שייכות לאימפריה של צ'רלס ה-V מגרמניה. כך הגיעו הסוסים המנוקדים ל- Kladrub ואח"כ גם ל- Lipiza. בדנמרק ישנם סוסים מנוקדים כדוגמת ה- Knabstrupper. לסוסים אלו אין קשר לאפלוסה.

סוס אפלוסה הינו סוס שניתן לעקוב אחריו באופן אקסקלוסיבי למערכת הגידול של האינדיאנים משבט הנז-פרס. 

התפתחות הגזע בעולם החדש.

בסביבות שנת 1500, הספרדים הראשונים שהתיישבו במקסיקו הביאו איתם סוסים ובעלי-חיים אחרים. בין הסוסים שהביאו היו סוסים מנוקדים. האינדיאנים שהיו במחיצתם של הספרדים לא הורשו לרכב על סוסים. בהדרגה, הם גנבו סוסים מהספרדים ולמדו כיצד להתעסק איתם. בשנת 1621 אוניה יצאה מנמל טרייסט לוורה-קרוז ועליה היו סוסים מנוקדים.

סביב שנת 1700 הגיעו סוסים מנוקדים לאינדיאנים של הנז-פרס. בתקופה זו התמקמו האינדיאנים של הנז-פרס במה שהיום מוכר כגבול אורגון, איידהו וושינגטון. לפני הגעת הסוסים לשבט היו האינדיאנים של הנז-פרס דייגי נחלים וחקלאים. בתוך 100 שנים מהגעת הסוסים הפכו אנשי השבט מדייגים וחקלאים לציידים נוודים. השבט הזה היה היחיד שבנה תוכנית גידול לסוסים. הם עשו זאת לא רק כדי להגדיל את מספר הסוסים אלה גם בדקו תכונות. הסוסים הכבדים יותר לא הוכנסו לתוכנית הגידול ובהם השתמשו בתור סוסי משאות. הסוסים והסוסות המהירים, האתלטים, והחזקים, בהם השתמשו לתוכנית הגידול מתוך מטרה לגדל סוסים מצוינים שיוכלו בהם להשתמש לצייד בופלו, ולמלחמות.

המעניין ביותר היה שאף אחד לא לימד את האינדיאנים איך להתחיל תוכנית גידול. בשנת 1806 התפרסם מאמר של לואיס ובו הוא מתאר כיצד נדהם לראות את סוסי שבט הנז-פרס שהיו אלגנטיים, איכותיים ובעלי סיבולת. עוד הוא כתב שסוסים פחות טובים סורסו והגידול נשמר רק לטובים ביותר.

הסוסים המנוקדים אינם קיימים בגלל שבט הנז-פרס, אך בהחלט בזכותם סוסי האפלוסה של היום מצטיינים בהישגיהם. השם אפלוסה ניתן לסוסים אלו בסביבות שנת 1870. בתקופה זו חקלאים התיישבו לצד נהר שנקרא פלוס (Palouse river). שם גם גרו אנשי שבט הנז-פרס שבבעלותם היו סוסים מנוקדים רבים. החקלאים החלו לקרוא לסוסים אלו "פלוס" (Palouse) ואח"כ "פלוסי" (Palousey) ומשם התפתח יותר מאוחר המינוח א-פלוסי (A Palousey). במהלך הזמן התקצר המינוח לאפלוסי (Apalousey) וממילה זו צמח השם אפלוסה (Appaloosa). 

הפרק העצוב ביותר של האפלוסה התחיל ב- 15 במאי 1877. גנרל הווארד נתן את הפקודה לצ'יף ג'וזף ואנשיו לעבור עם כל מיטלטליהם לשמורת Lapwai בתוך 30 יום.

האינדיאנים הבטיחו לעשות זאת אך בגלל קוצר הזמן, היו צריכים לחצות את נהר הסנייק (Snake River). נהר זה רוחבו כ- 400 מטר ובתקופה זו הוביל מים קרים כקרח משלגים שנמסו בהרים ויצרו גם זרימה חזקה. הנז-פרס עברו לצד השני של הנהר, אך הזרמים החזקים גבו את חייהם של סוסי אפלוסה רבים. לאחר חציית הנהר, כל אנשי השבט עברו, ו- 900 סוסים נסחפו או טבעו.

השבט התקדם לעבר השמורה ובדרך פרצו מספר אירועים בין אינדיאנים למתיישבים שבמהלכם 3 לוחמים הרגו 4 מתיישבים בנהר הסלמון. זה גרם למלחמה. מוקדם בבוקר ה- 17 ביוני הותקפו האינדיאנים על-ידי קפטיין פרי אך ל- 112 חייליו לא היה סיכוי כנגד 65 לוחמי הנז-פרס. זו הייתה תחילתו של איגוף שימשך 3 חודשים ו- 1300 מייל (2150 ק"מ). בקלירווטר גנרל הווארד ביצע התקפת פתע עם 580 חיילים על 100 אנשי הנז-פרס שידעו כיצד לעצור את התקפתו. הם ברחו עמוק יותר לעבר מעבר לולו (Lolo Pas) כשמטרתם לעזוב את ארה"ב ולהצטרף לפר יושב (Sitting Bull) בקנדה.

בגלל הטלגרף הצבא הצליח לחתוך את הנתיב בו נעו האינדיאנים. עקב כך, ב- 29 בספטמבר, 1877 , עם זריחה הותקפו האינדיאנים. 600 חיילים עמדו מול 120 אינדיאנים. אלו הצליחו שוב לעצור שוב את ההתקפה, אך היו נצורים במשך 6 ימים עד שגנרל הווארד הצטרף לחייליו. ב- 5 באוקטובר 1877, נכנעו האינדיאנים. כל סוסי האפלוסה הנותרים נתפסו ונמכרו בפורט קוך (Fort Keogh). האינדיאנים נלקחו לשמורה.

בהוראת הצבא האמריקני סוסים סורסו או שנשחטו ונקבות הורבעו עם סוסי עגלות, העיקר שהצבא האמריקני לא יאלץ להתמודד שוב כנגד סוסים כאלה.

אך היו אנשים עם רגשות חזקים כלפי האפלוסה. עליהם נמנו מר קלוד טומפסון (Claude Thompson) וד"ר פרנסיס היינס (Dr. Francis Haines). הם אספו את כל המידע שיכלו על הגזע הזה, ופעלו כדי להוציא את דם סוסי העגלות מהסוסים הנותרים  וכך נוצר סטנדרט הגזע שרובו קיים עד היום. 

מועדון סוסי האפלוסה (Appaloosa Horse Club U.S.A) נוסד ב- 30 בדצמבר 1938, במדינת אורגון. 

בשנים הראשונות היו 55 חברים ו- 113 סוסים רשומים. 

כל זה הביא לכך שהיום רשומים יותר מ- 600,000 סוסים. 

מועדון סוסי האפלוסה בישראל הינו גוף המוכר על-ידי מועדון סוסי האפלוסה בארה"ב מאז שנת 1996, ומטרתו לקדם ולהפיץ את גזע האפלוסה.

מה זה אפלוסה

סוס האפלוסה הוא כמו האינדיאני האמריקני - דובר עליו, נכתב עליו ושוכתבו דברים עליו כל-כך הרבה פעמים שלרבים, גזע מדהים ורב צבעוני זה נשכח בתוך המילים של דפי ההיסטוריה. כמו האינדיאני האמריקני, המניפולציה וההטמעה ע"י האדם כמעט הרסה את הסוס הטבעי של אומת הני-מי-פו (שבטעות נקראו נז-פרס ע"י חוקרים צרפתיים).

הני-מי-פו קראו לסוסים אלו מאמין [(called Maumin ( pronounced ma-meen]

לכל אורך כתיבת ההיסטוריה, מעולם לא הייתה דוגמא טובה יותר לעוצמה, סיבולת, ורסטיליות ועדינות כפי שנמצאת באפלוסה. מהתצפיות הראשונות של מריווט'ר לואיס, כתב בבהירות ביומנו ב- 15 בפברואר 1806.

"סוסיהם (של הנז-פרס) נראים כגזע מעולה; הם קלי רגליים, בנויים באלגנטיות, אקטיביים וחזקים; בקיצור ... כמו סוסינו הטובים ביותר מווירג'יניה..."

בשבועון מ- 31 ביולי, 1819 נכתב המאמר הבא:

"...מעבר להרי הרוקי, אם תוכל לעברם, תמצא חיה אצילה עוד יותר. סוסים אלו של נהר הקולומביה, בסה"כ, הינם אולי החיה המעולה בעולם, אך במקום להתנוון, היא השתפרה על גדות הקולומביה. עידון במבנה, מלאות בכל השרירים, שקטים ברוחם ויכולת לספוג עייפות גדולה, לדאוג למזון לעצמו ולצוד צבי ובופלו לאדוניו, הינם רק חלק ממאפייניו."

האפלוסה באמת הינו סוס חזק וגידולו היה חשוב שכן כלל מאפיינים שאפשרו לו להיות עם עוצמה, סיבולת ואורך חיים. מכל המאפיינים שכל-כך היו נערצים, המאפיין שתפס את מרכז תשומת הלב הינו תצורת המעטה המנוקדת על כל תצורותיה. מנימור מלא (לאופרד) לשמיכות, מפתיתי-שלג לרואן מנוקד. תצורות אלו היו בעלי ערך לני-מי-פו ולשבטי נהר הקולומביה האחרים.

האפלוסה היה והינו עדיין הסוס הטוב ביותר לכל תחומי וסוגי הרכיבה.

האפלוסה הוא קוסם עם מטה קסמים בצורת גן. מכל הסוסים בעולם, אף אחד לא יכול להשתוות לסוס שאותו אנו קוראים אפלוסה, שהוא קרוב לוודאי היצור הכי אהוב על אימא טבע בעולם הסוסים.

הקש על הסוס כדי ללמוד על האפלוסה יותר לעומק

הסיפור שמאחורי סוסי האפלוסה ללא צבע

הימצאות של סוסי אפלוסה ללא צבע אפלוסה בתערוכות יכול להיות מקור לבלבול לאנשים רבים. צבע האפלוסה המסורתי, בין אם הוא שמיכה לבנה עם או בלי נקודות ובין אם הוא רקע לבן עם נקודות על כל הגוף (לאופרד - מנומר), הינו המאפיין הבולט ביותר במאפייני האפלוסה.

לרבים, הצבע משמעו אפלוסה.

מועדון סוסי האפלוסה תמיד קבע כי האפלוסה הינו קודם כל גזע ע"פ הדם, עם העדפה שיהיה צבע. בסיס זה הביא ליצירת תוכנית CPO. תוכנית Certified Pedigree Option אומצה בשנת 1982, ולפי תוכנית זו בתהליך של בדיקת דם (ולימים בדיקת רקמות - DNA), מוודאים הורות של אפלוסה.

חידת הגנטיקה של האפלוסה הינה מסובכת ולא תמיד מובנת במלואה. סוסי אפלוסה ללא צבע יכולים להיוולד להורים שהגנים של צבע האפלוסה שלהם רצסיבי. אותם סוסים שבשנה אחת הביאו סייח ללא צבע יכולים בשנה שאח"כ להביא סייח עם צבע, תלוי בקומבינציה הגנטית של רצסיבי/דומיננטי.

הכוחות הגנטיים הקובעים אם לסוס יהיה צבע או שלא יהיה, ואיזו תצורת מעטה תהה לו, מסובכים מדי לתיאור כאן. ידוע שמשנת 1982 6.5% מהסוסים הנרשמים, נרשמו בתוכנית CPO. רבים העירו כי הם רואים יותר ויותר סוסי אפלוסה ללא צבע התחרויות. למרות שזה נכון, המספרים ברישום נשארו ללא שינוי.

  סוסי אפלוסה בישראל 

בראשית שנות ה- 80 קם תעשיין יהודי מארה"ב שאהב את הגזע של האפלוסה והחליט להביא סוסי אפלוסה לארץ הקודש, לישראל. האיש ששמו ביל סילברמן, הקים את Appaloosa Horses International inc, חברה שבשמה נקנו הסוסים שהובאו לישראל. בתחילה, הובאו לישראל עדר של סוסות ובראשן סוס הרבעה בשם Music City Prince. הסוסים הראשונים נחתו בישראל ב- 1986, ושוכנו ברמת-הגולן. בהמשך הובאה קבוצה של סייחות, מקווי הדם המובילים באפלוסה. יש לציין שביל סילברמן לא חסך באיכות. הוא הביא סוסות וסייחות מקווי הדם המובילים בארה"ב, כולל  The Roman Legend, Wapiti, Prince Plaudit, Joker b., Goer, ואחרים.

 

 

 

דף הבית

על המועדון

על גזע האפלוסה

פעילויות המועדון

היכל התהילה

מועדוני אפלוסה בעולם

אלופי העולם באפלוסה

סוסי אפלוסה בישראל

צור קשר

 

דף הבית   על המועדון   על גזע האפלוסה   פעילויות המועדון   היכל התהילה   מועדוני אפלוסה בעולם  

אלופי העולם באפלוסה   סוסי אפלוסה בישראל   צור קשר