מועדון סוסי האפלוסה בישראל

Appaloosa Horse Club of Israel

 

הקדמה: המאמר הבא הופיע הגיליון נובמבר 1976 ב-Appaloosa News.

מדוע אין להרביע סוסי אפלוסה עם סוסים מגזעים אחרים שהם אפורים או עם סוסים בצבע רואן שאינו של אפלוסה
מאת: ג'ורג' ב. האטלי

גם רואן שאינו של אפלוסה וגם אפור שאינו של אפלוסה הורסים את צבע המעטה הטיפוסי של האפלוסה. לאפלוסה יש הרבה מאפיינים טובים, אך המאפיין המושך ביותר את בעל העניין החדש הוא המעטה הבלתי שגרתי וסימני המעטה מושכי העניים. רבים מסוסי האפלוסה שהינם תוצאות הכלאה עם סוסים אפורים הופכים לאפורים ואח"כ ללבנים, ורבים מההכלאות עם סוסים עם רואן שאינו של אפלוסה מראים לעיתים קרובות רואן אחיד ללא הניגוד החזק של תצורת רואן אפלוסה אופייני.

עובדות אלו נתמכות ע"י ג'ונס ובוגרט בספר Genetics of the Horse. הם קובעים:

"אפור בסוסים הוא דומיננטי על לא-אפור. סייחים עם גן לאפור (G) נולדים עם צבע מלא אך מתחילים להאפיר עם התחלת השלת השיער. סוסים אפורים מראים יותר אפור עם הגיל ויכולים להפוך ללבנים בגיל זקנה.

סוסים מכל הצבעים יכולים להפוך לאפורים. הגן האפור יכול להסוות את תצורת האפלוסה.

"כשפיגמנט מוסר ע"י הגן האפור, הוא לעיתים מצטבר בעור באזור פי הטבעת ובמעיי הסוס. אם מתפתחת מלנומה במעיים היא יכולה להוביל למוות.

"Rn לוקוס. רואן יכול להופיע בכל צבע. ישנם רואן שחור (שלרוב מתייחסים אליו כאל רואן כחול - blue roan), ביי רואן (שלרוב מתייחסים אליו כאל רואן תות שדה - strawberry roan), רואן ערמוני, רואן אדום, ורואן פלומינו. גן הרואן נוטה להפוך את הצבע המוזהב של הפלומינו לפחות מושך בגלל חדירת שערות לבנות. תצורת האפלוסה נפגמת באופן קשה משום שרואן בנקודות כהות ע"ג רקע בהיר או רקע כהה שבתוכו נקודות לבנות מפריע בחדות הנקודות. בנוסף, אם הרואן חודר בצורה של קבוצות של שיער לבן, ישנה נטייה לתת שתי צורות של נקודות לבנות על רקע צבעוני."

תוצאות אחרות של הכלאות אלו דומות להורה הלא-אפלוסה והינם אפורים או רואן שאינו אפלוסה. בהיותו אפור או רואן, יש לסוס שיער לבן, ובעליו סובר שיש בידו סוס אפלוסה. כשמגדל מוכר אפור שאינו אפלוסה או רואן שאינו אפלוסה לקונה שיהיה מגדל פוטנציאלי, ואינו יכול לרשום את הסוס, איבדנו לקוח ונגרם נזק לגזע.

מדוע מגדלי אפלוסה מכליאים עם אפורים או רואנים שאינם אפלוסות?

קרוב לוודאי שהמגדל מצפה לקבל אחוז גבוה יותר של סייחי אפלוסה. מחקר גנטי של רוברט מילר מוכיח שאין זה נכון. הוא לא מצא שום הבדל משמעותי באחוזי האפלוסה הנולדים בהכלאות עם צבע כזה או אחר.

נכון שיש אחוז קטן של סוסים אפורים ורואנים מעולים בקוואטר ובטורוברד, ויש הרבה אפורים מעולים בגזע הסוס הערבי. בערבים ישנו אחוז מאוד גבוה של אפורים.

סוסים אפורים ורואנים הם טובים עבור אנשים שאוהבים אפורים ורואנים. באפלוסה, אחת המטרות היא ליצור סוס שנראה כמו אפלוסה ולא כמו אפור שאינו אפלוסה או רואן שאינו אפלוסה.

יש הטוענים שהם מכליאים עם אפורים ורואנים שאינם אפלוסות כדי לקבל מהירות או תכונה חמקמקה אחרת. אם המגדל רוצה להרביע עם קוו דם מסויים, שיש בו אפור לא אפלוסי או רואן לא אפלוסי, כמעט תמיד אפשר למצוא סוסי גידול מקוו זה שהם בצבע ערמוני, ביי, חום, או שחור.

אחוזי האפור והרואן בין סוסים מעולים נמוכים מאוד. מתוך 642 סוסי טורוברד במרוצים הרשומים בדו"ח הסטטיסטי של 1975 ב-Thoroughbred Record's, רק 3% היו רואנים ו- 5% היו אפורים. מתוך 78 סוסי קוואטר ב-Quarter Racing World's ב- 1975 רק 2 היו רואנים ו- 1 היה אפור.

רוב המגדלים אינם רוצים בזכות להכליא עם סוסים שיכולים לפגוע בגזע. בחודש יוני השנה סוס פיינט ניצח במרוץ סוס אפלוסה מעולה. אף אחד לא המליץ או אף שקל לבטל את החוק האוסר על הכלאות עם פיינט או פינטו.

במשך שנים רבות הגזע הרוויח מהחוק האוסר על הכלאות עם פינטו, פיינט, אלבינו (לבקן) ורואנים. אי אישור הכלאות אלו עזר לשמור ש"האפלוסה יראה כמו אפלוסה". חוק פה-התוכי וחוק המונואורכיד-קריפטואורכיד עזרו לשמור על בריאות הגזע. כשהחוק האוסר על הכלאות עם רואנים עבר ב- 1959, מספר אנשים התנגדו בקול לכך משום שהשתמשו בסוסים כאלו בתוכנית הגידול שלהם. היו גם מספר התנגדויות מבעלי סוסים מונואורכידים וקריפטואורכידים.

חוקי רישום שפותחו תוך ראייה לטווח הרחוק עוזרים לגזע ולמגדל. חוק האפור יחסל את ההכלאות שכרגע גורמים את הכי הרבה נזק לגזע האפלוסה.

לחוק זה לא יהיה אפקט על סוסים שכבר רשומים ונושאים אפור או רואן לא-אפלוסי. החוק ימנע הכנסת אפור נוסף ורואן לא-אפלוסי נוסף לגזע.

מדוע הכנסת אפור ורואן לא-אפלוסי נוסף מסוס מגזע חיצוני יותר מדאיגה מגדל רציני היום יותר מאשר בעבר?

ב- 1955 אחוזי האפורים בתוך גזע האפלוסה היו רק 1.6%. בשנת 1962, כשהעלון "הכלאות שיהרגו לך את הצבע" פורסם, היו פחות מ- 20,000 סוסים רשומים ומהם רק 4% עד 6% היו תוצאות הכלאה עם אפורים ועם רואן שאינו אפלוסי.

ב- 1975, רק 13 שנים אח"כ, עם יותר מ- 200,000 סוסים רשומים, אחוזי האפור/רואן לא אפלוסי הרשומים בגזע האפלוסה קפצו ל- 10%... היום יש יותר סוסים אפורים וסוסי רואן לא-אפלוסי מסה"כ הסוסים שהיו רשומים לפני 13 שנים!

כשנשיא אגודת האפלוסה האוסטרלית, נואל קוק, ביקר לראשונה בחוות אפלוסה בארה"ב, הוא התחלחל למראה כמות סוסי האפלוסה הדוהים (בגלל הגן האפור). אחד החוקים הראשונים שהעביר בתפקידו באגודה האוסטרלית היה אי קבלה לרישום הכלאות עם אפורים. גם לאגודת האפלוסה הבריטית ישנו חוק האוסר הכלאות עם אפורים.

מדוע לא להזהיר את הקונה?

חלק מהמגדלים שכיום משתמשים בסוסים אפורים או רואנים טוענים שאין זו בעייתה של מערכת הרישום להגן על הלקוח. אם לקוח שאינו מיודע רוכש אפלוסה עם אפור שמתחיל להלבין מהר או רואן שאינו רשאי לרישום, זו בעייתו של הלקוח.

לרוע המזל, רוב הקונים החדשים אינם טורחים להכיר את המידע המצוי. הם לא קראו את "הכלאות שיהרגו לך את הצבע", או את המאמר בעמוד 22 עד 24 בחדשות האפלוסה על "אפור ורואן שאינו של אפלוסה". לרוע מזלם של מטפחי האפלוסה שכן דואגים לגזע ולשוק הקונים, לקוח מאוכזב הינו קולני לגבי ניסיונו המאכזב עם הגזע ומבריח משקיעים פוטנציאלים באפלוסה.

כיצד אנו יכולים להגן על מטפח האפלוסה שרכש אפלוסה עם אפור או עם רואן שאינו אפלוסי לשימוש בתוכנית גידול האפלוסה שלו?

מגדלים שבחרו בדרך זו התעלמו מהמלצות מערכת הרישום שהיו קיימות מאז שנת 1962. השקעתם הייתה בלא-אפלוסה, סוס מגזע אחר. אם סוסם היה שווה משהו להכלאה לגזע אחר, הוא צריך להיות בעל אותו שווי גם בגזעו שלו. אם אינו, הרי שנמכר במחיר מופרז.

האם ישנו קשר בין תצורת הלאופרד (נימור) לבין האפור או הרואן?

לא. כל תצורות האפלוסה הוכלאו עם סוסי רואן שאינם אפלוסות ואפורים והתצורה עברה ולא נראה שיש השפעה על הביטוי של הגן. האפור אינו נפוץ יותר בתצורה זו או אחרת. חלק מההרבעות של לאופרד ולאופרד מולידות סייח שהוא בד"כ לבן עם צבע כלשהו בפלנקים, ברגליים ובראש. אין לבלבל זאת עם האפרה (הפיכה לאפור).

האם רשומות מועדון סוסי האפלוסה מאשרות כי הרבעת אפור ללא-אפור מולידה 50% אפור?

כן. מצ"ב דוגמא של רשומות לגבי סוס שנולד מהרבעת אפלוסה עם סוסה אפורה שאינו אפלוסה:

"סוס א' היה פופולארי בשנות ה- 60 המוקדמות, והיו לו 125 סייחים רשומים, 64 מהם אפורים ו- 61 לא-אפורים. חלק מבניו האפורים (זכרים מדור ראשון) הם:

"בן 1" היה אב ל- 22 אפורים ו- 24 לא-אפורים בטרם סורס.

"בן 2" היה אב ל- 16 אפורים ו- 14 לא-אפורים.

"בן 3" היה אב ל- 12 אפורים ו- 16 לא-אפורים.

"בן 4" היה אב ל- 9 אפורים ו- 13 לא-אפורים.

"בן 5" היה אב ל- 5 אפורים ו- 2 לא-אפורים.

חלק מבנותיו של סוס א' (נקבות מדור ראשון) הם:

"בת 1" המליטה 4 אפורים ו- 2 לא-אפורים.

"בת 2" המליטה 2 אפורים ו- 3 לא-אפורים.

"בת 3" המליטה 3 אפורים ו- 1 לא-אפורים.

"בת 4" המליטה 3 אפורים ו- 2 לא-אפורים.

"בת 5" המליטה 2 אפורים ו- 0 לא-אפורים.

דוגמא זו מראה כמה אפור יכול לחדור לגזע דרך הכלאה אחת בלבד.

דוגמאות לבעיות שמתעוררות מהכלאות עם סוסים אפורים ורואנים שאינם אפלוסה רואים באילנות היוחסין של סוסים הרשומים במועדון סוסי האפלוסה. הנהלת המועדון עורכת מחקר גנטי לגבי בעיות אלו בכדי לאשרן, לנתחן ולהסבירן ע"י גנטיקאי.

יש עוד הרבה מה ללמוד לגבי הגנטיקה של תצורת המעטה של האפלוסה. ההנהלה הסכימה שיש להמשיך בעבודה זו. הגנטיקה של סוסים אפורים ורואנים שאינם אפלוסות הייתה ישימה במשך שנים רבות. האפקט ההפוך של שניהם באפלוסה מתועד למכביר ע"י Jones and Bogart בדף 296 ב-Genetics of the Horse. מסמכי היוחסין במועדון סוסי האפלוסה מאשרים עובדות אלו.

חברי הנהלת מועדון סוסי האפלוסה גידלו וטיפחו 1400 סוסי אפלוסה רשומים. בנוסף לניסיונם בטיפוח אפלוסה, המנהלים עוסקים בהכנת חוקי רישום ומדיניות המבוססת על המלצות חברי המועדון, סטטיסטיקות רישום, על ניסיון בבדיקות ובטיפול במקרים בעייתיים. הם רואים ממקור ראשון את העוצמה והחשיבות של התוצאות הטרגיות שקורות בהכלאות עם סוסים אפורים ורואנים שאינם אפלוסה.

ניקח דוגמא מהעבר הלא רחוק לגבי גן האפור - מקרה סוסי ליפיצה.

בסביבות 1800, הקיסר האוסטרי החליט שאינו אוהב סוסים מנוקדים וכהים, וציווה שכל סוסיו יהיו לבנים! חמישה סוסי הרבעה לבנים יובאו ובהם השתמשו כראשי עדר. אנו יודעים את התוצאות - רוב סוסי הליפיצה של ימינו לבנים אפילו שבהיוולדם, כולם נולדים שחורים (וחלקם עם מאפייני אפלוסה חזקים). כמעט כולם דוהים במהירות לאפור בהיר בתוך 3 עד 4 שנים.

מדוע אפור ורואן מחוברים יחד?

אפור לא-אפלוסי ורואן עוברים בתורשה באותה דרך שכן שניהם אפיסטטיים. מבלבלים בניהם בתיאור בגזעים אחרים. סוסי קוואטר וטורוברד רבים רשומים כ"רואן" כאשר למעשה, הם אפורים מהורים אפורים.

מאחר ושניהם יוצרים חדירה של שיער לבן לתוך צבע, הם יוצרים כמה מהבעיות שדומות בגידול אפלוסה ובזיהוי. האפור הורס את סימני האפלוסה ע"י כך שהופך את הסוס ללבן ורואן הורס את תצורת המעטה ע"י מחיקת הניגוד בנקודות וסימני השיש.

צוין כי לסוסים אפורים יש יותר סיכוי למלנומה. עד כמה הנושא מתועד?

כמעט כל מאמר ברפואת סוסים ובגנטיקה מזכיר את בעיית המלנומה בסוסים עם אפור. הנה 2 דוגמאות:

מתוך Comparative Genetics of Coat Colour in Mammals שנכתב ע"י A.G. Searle:

"מעניין לציין כי ל-G (גן האפור) ישנו אפקט פליאוטרופי בלתי רצוי, שכן סוסים אפורים מועדים באופן מיוחד לסרטן עור, בצורת מלנומה (Hawden, 1931; Cotchin, 1956; Pack et. at., 1963)."

דר' E.J. Catcott ו-J.F. Smithcors כותבים ב-Progress in Equine Practice:

"גם מלנומה שפירה וגם ממאירה נפוצים מאוד בסוסים אפורים . . . שכיחות המלנומה בחיות אלו גדלה בהתמדה לאחר הגיעם לגיל 6 שנים"

אם מועדון סוסי האפלוסה ימשיך עם חוק באפור-רואן, האם מגדלים שלא יתייחסו לחוקי המועדון ולעתיד הגזע ימשיכו להרביע עם אפורים ורואנים יוכלו לרשום את הסייחים תחת שם של סוס אחר?

כמעט בלתי אפשרי. מועדון סוסי האפלוסה מקיים בדיקות דם. (וכיום בדיקות ד.נ.א.) בכדי למנוע אפשרות כזו. במאמר "Use of Blood Typing to Confirm Principles of Coat Color in Horses" שפורסם ב-The Journal of Heredity, 67:6-19, 1976 ע"י Smith, Suzuki and Stormont, מצוין על עבודה שנעשתה על מקרי הורות בהם צבע הסייח הנולד ביחס לצבעי הוריו נראה כיוצא-מן-הכלל (לכללי הגנטיקה). בכמעט כל המקרים, ההורות הוכחה כלא נכונה. הרבעת ערמוני לערמוני לא תוליד ביי, ואחד ההורים חייב להיות אפור כדי שהסייח יהיה אפור. התעלמות מהחוקים תהה מסוכנת שכן צבע הוולד יוכח כהונאה בתעודת היוחסין. זה ניתן לווידוי נוסף בבדיקות דם (וד.נ.א.).

הצבעה למחוק את חוק האפור-רואן היא הצעה לקבלת רווח פיננסי קצר טווח לבעלי סוסים אפורים ובעלי סוסי רואן לא-אפלוסי.

הצבעה להמשיך את החוק היא רחוקת טווח ולטובת גזע האפלוסה ושוק האפלוסה.

Figure 1
תמונה 1. סייח אפלוסה שאביו סוס טורוברד אפור. תמונה נלקחה בגיל פחות מחודש ימים אחד
Figure 1
תמונה 2. אותו סוס מתמונה 1 בגיל שנתיים. תמונות אלו מראות את מהירות איבוד הניגוד בצבע כתוצאה של הכלאה עם אפור לא-אפלוסי
Figure 1
תמונה 3. אפלוסה שאביו סוס קוואטר בצבע רואן. הרואן הלא-אפלוסי מסווה את הניגוד הטיפוסי לתצורת האפלוסה
Figure 1
תמונה 4. תצורת רואן זו הינה טיפוסית לאפלוסה. ישנו ניגוד ואינו קשור לרואן לא-אפלוסי ואינו מושפע מהחוק

 

 

דף הבית   על המועדון   על גזע האפלוסה   פעילויות המועדון   היכל התהילה   מועדוני אפלוסה בעולם  

אלופי העולם באפלוסה   סוסי אפלוסה בישראל   צור קשר